روش های غلبه بر غذا خوردن بی رویه
به گزارش وبلاگ سیناپارسه، برای همه ما کما بیش رخ داده که تنها یکی دو ساعت پس ازصرف ناهار باز هم میل به غذا داریم و می خواهیم دوباره غذا بخوریم. در واقع ما گرسنه نیستیم، چون ساعتی قبل غذای مفصلی خورده ایم و معده مان پیام گرسنگی صادر نمی کند؛ بلکه این روان ماست که خوردن را دوست دارد و عادت نموده بی رویه ما را با خوردن

روش های غلبه بر غذا خوردن بی رویه
برای همه ما کما بیش رخ داده که تنها یکی دو ساعت پس ازصرف ناهار باز هم میل به غذا داریم و می خواهیم دوباره غذا بخوریم. در واقع ما گرسنه نیستیم، چون ساعتی قبل غذای مفصلی خورده ایم و معده مان پیام گرسنگی صادر نمی نماید؛ بلکه این روان ماست که خوردن را دوست دارد و عادت نموده بی رویه ما را با خوردن مسرور کند. شاید یکی از اساسی ترین تفاوت های افرادی که اندامی متناسب دارند، با افراد چاق همین باشد که آنها می توانند به اصطلاح جلوی خودشان را بگیرند و بی رویه غذا نخورند، ولی چاق ها نمی توانند. اما آیا این توانایی ذاتی و خدادادی است؟ آیا از اول مقدر بوده که چاق ها چاق باشند و پر خوری نمایند؟ آیا یک فرد چاق هم می تواند صاحب اراده گردد و جلوی بی رویه غذا خوردنش را بگیرد؟ پاسخ این است که بله، البته که چاق ها هم می توانند اراده شان را تقویت نمایند؛ ولی برای پیروزیت باید راه های غلبه بر میل به غذا خوردن را بدانند. برخی افراد چاق وقتی حرف از این جور غذا خوردن پیش می آید، می گویند ما هیچ وقت سیر نمی شویم و همواره گرسنه ایم؛ ولی غلبه بر این گرسنگی دائمی! امکان پذیر است و اگر راه آن را بدانند و زحمت بکشند، قطعاً پیروز خواهند شد و زمانی گرسنه می شوند که معده شان دستور می دهد. در اینجا چند راه موثر برای سرکوب کردن حس گرسنگی مضر را می خوانید:
کمتر بخورید، همواره بخورید
بهتر است در طی روز تعداد دفعات غذا خوردن تان را افزایش دهید، ولی هر بار حجم اندکی غذا بخورید. شاید بپرسید این روش چگونه می تواندبه شما یاری کند؟ برخی ها فکر می نمایند اگر در فاصله وعده های اصلی هیچ چیزی نخورند و فقط صبحانه و ناهار و شام بخورند، کار درستی نموده اند و چاق نمی شوند؛ ولی آنها از یک موضوع غافلند و آن سطح قند خون است. وقتی فاصله بین دو وعده غذا خوردن زیاد باشد، قند خون افت خواهد نمود و این امر میل به غذا خوردن را افزایش می دهد و باعث می گردد در وعده غذایی بعدی حسابی پر خوری کنید و چه بسا غذاهای ناسالم بخورید، ولی اگر هر سه تا پنج ساعت غذا بخورید، این ولع شدید به غذا خوردن ایجاد نخواهد شد.سطح قند خون بیش از آنچه فکر می کنید روی سلامت تاثیر می گذارد.جالب است بدانید که این عامل در اراده شما برای مهار میل نادرست به غذا خوردن هم دخالت دارد. آزمایش هایی که بر روی افراد مختلف و توانایی آنها در انجام کارها و کنترل خویشتن صورت گرفته، نشان داد. که وقتی افراد غذای کافی نخورده اند، سطح قند خونشان پایین است و در نتیجه بیش از زمانی که غذای کافی خورده اند، اشتباه می نمایند و در انجام تمرینات شکست می خورند.
پس سعی کنید میان وعده هایی بخورید که در آنها غذاهای حاوی کربوهیدرات های پیچیده و پروتئین و قدری چربی سالم وجود داشته باشد. ماست کم چرب، توت، بادام یا سیب، میان وعده های مناسبی هستند.
از دست مخالف یاری بخواهید
اگر راست دست هستید، با دست چپ غذا بخورید و اگر همه کارهایتان را با دست چپ انجام می دهید، چنگال را با دست راست بردارید. غذا خوردن با چنگال و با دستی که چندان به آن عادت ندارید موجب می گردد که آهسته تر غذا بخورید و به این ترتیب روی غذا خوردن تمرکز کنید. این دو عامل، یعنی آهسته غذا خوردن و تمرکز روی غذا، از عوامل موثر در کاهش وزن هستند. پژوهش ها نشان داده اند که مداومت در این روش اراده را هم تقویت می نماید؛ زیرا غذا خوردن با دستی که از دست دیگر ضعیف تر است و کمتر روی آن تسلط دارید، قدری سخت است و برای پیروزیت در انجام آن باید تلاش کنید و حوصله به خرج دهید.در مطالعه ای به افراد گفته شد که مدتی از دست چپ برای انجام کارهای خود استفاده نمایند (همگی راست دست بودند)؛ مثلاً با دست چپ مسواک بزنند، غذا بخورند یا با موس کامپیوتر کار نمایند. پس از مدتی از آنها تست های کنترل خویشتن به عمل آمد و در کمال تعجب ملاحظه شد که نمرات این افراد در مقایسه با گروه کنترل (که این کار را ننموده بودند)، بیشتر است.
دقت کنید که اندازه پیشرفت شما در تقویت اراده برای غلبه بر حس گرسنگی کاذب، به پشتکار شما در انجام این تمرین (غذا خوردن با دست مخالف) بستگی دارد، مثلاً اگر سعی کنید همواره غذای خود را به این روش بخورید، زودتر از زمانی که به طور تفریحی این کار را انجام می دهید نتیجه خواهید گرفت.
مرتب خود را وزن کنید
اگر به طور هفتگی در یک روز مشخص خود را وزن کنید، بهتر می توانید تغییرات به وجود آمده را مشاهده نمایید و اگر وزن اضافه نموده باشید، زودتر متوجه خواهید شد. در پژوهشی که محققان دانشگاه مینه سوتا روی 1800 نفر انجام دادند، معلوم شد 40 درصد از کسانی که در برنامه کاهش وزن پیروز بودند، به طور هفتگی یا روزانه خود را وزن می کردند و کسانی که خود را روزانه وزن می کردند، از کسانی که به طور هفتگی خود را وزن می کردند، کاهش وزن بیشتری داشتند.البته در این بین توجه به چند نکته لازم است؛ اول اینکه مراقب باشید این وزن کردن به یک رفتار وسواسی تبدیل نگردد؛ یعنی این طور نگردد که شما در روز چندین بار خود را وزن کنید و مرتب تحت فشار عصبی غیر معقول باشید یا بسیاری از غذاها را به خاطر ترس از چاق شدن حذف کنید. دیگر اینکه اگر گاهی اوقات ارقام روی وزنه مطابق میل شما نبود، دلسرد و افسرده نشوید و دست از تلاش و تلاش برندارید. توجه داشته باشید زمان وزن کردن، لباسی که به تن دارید و اندازه مایعاتی که مصرف نموده اید، همگی روی وزن شما تاثیر می گذارند. برای اینکه راحت تر بتوانید وزن خود را کاهش دهید، هدف کاهش وزنتان را به چند هدف کوتاه مدت ساده تر تقسیم کنید؛ مثلاً کاهش وزن 15 کیلوگرمی را به 5 کاهش وزن سه کیلوگرمی تقسیم نمایید.
سلامت روان خود را بهبود ببخشید
تجربه نشان داده حدود 75 درصد از کسانی که به خوردن احساسی روی می آورند و می گویند همواره گرسنه اند، کسانی هستند که به درجاتی از افسردگی مبتلا می باشند. در واقع، این افراد وقتی دچار اضطراب یا افسردگی می شوند، به خوردن روی می آورند و سعی می نمایند با خوردن خود را تسکین دهند و تسکین هم می یابند! ولی متأسفانه این درمان کاملا موقتی است و فرد ناچار است بار دیگر برای بهبود خلق خود غذا بخورد که در بیشتر مواقع این غذاها، غذاهای سالم نیستند. ضمناً، افرادی که دارای درجاتی از افسردگی هستند، کمتر توان نه گفتن به این خواهش کاذب را دارند و نمی توانند در مقابل میل نادرست خود به غذا مقاومت نمایند. پس به الگوی خوردن بی رویه تان دقت کنید. اگر دیدید که هر وقت عصبی و افسرده می شوید به سمت یخچال می روید، بهتر است با پزشک یا روانشناس مشورت کنید و اگر مبتلا به افسردگی شده اید، اقدام به درمان مناسب نمایید.منبع:دنیای تغذیه ش 93
/ج
منبع: راسخون